Laptops verboden in collegezaal

Multitasken in collegezaal

Laptops verboden in collegezaal, omdat de aandacht van de studenten er (volledig) is! In de Volkskrant van zaterdag 24 september staat een interessant artikel over Yra van Dijk, hoogleraar Nederderlqndse letterkunde aan de Universiteit laptops in collegezalenLeiden. Ze is het zt tegen schermen aan te kijken terwijl de aandacht er niet of nauwelijks is voor het college.

Doodlen werkt beter

Uit diverse onderzoeken blijkt dat doodlen tijdens hoorcolleges, maar ook vergaderen veel beter werk. Al eerder, november 2014 verscheen het volgende bericht:

Een laptop meenemen naar college? Geen optie voor studenten van de opleiding Communicatie- en Informatiewetenschappen op de Universiteit Utrecht, meldt onafhankelijk medium DUB van UU. Aantekeningen maken doe je maar ouderwets met pen en papier, aldus een van de docenten.

De regel is in het leven geroepen omdat docenten zich stoorden aan alle laptops en andere elektronica in de collegezalen. Volgens UU-docent Mirko Tobias Schäfer leidt de computer te veel af van de les, legt hij uit aan DUB: “Studenten kunnen alles wat ik tijdens colleges zeg wel letterlijk overtikken op hun laptop, maar snappen ze de onderliggende concepten? Daar twijfel ik aan.”

Meerdere universiteiten

En ook op Tilburg University wordt de regel gehandhaaft. Bij docent Juliëtte Schaafsma (communicatie in organisaties) zijn laptops en telefoons uit den boze: “Studenten raken afgeleid. Ze zijn met van alles bezig behalve met college. Maar het leidt ook andere mensen af.”

Pubers kunnen ook niet multitasken?

Nee inderdaad, ook pubers kunnen niet multitasken, lees het hele artikel plus filmpje